Saturday, July 12, 2014

THE FAULT IN OUR STARS

Hazel(Shailene Woodley) vec odavno živi na posudjenom vremenu, s obzirom na cinjenicu da je trebala umrijeti unazad par godina od poslijedica tumora koji joj je uništio pluca, ali je cudom, ostala na životu i sada šeta unaokolo s bocom kisika, cekajuci kad ce joj se stanice tumora aktivirati i onda nju terminirati. Iako joj je sve manje vise dosadno i zamorno, odluci otici na grupu podrške oboljelih od karcinoma gdje jednog dana upozna Gusa(Ansel Elgort), preživljelog od poslijedica raka, koji je zbog te zlocudne bolesti morao odstraniti nogu do koljena. Njih dvoje kliknu na prvu i zapocmu cudno-predivan odnos koji ce im obilježiti i obogatiti život.
"Predivno nepredivan" scenarij je baziran na bestselleru John Greena i kao takav vec stekao salve obozavatelja koji su jedva docekali ekranizaciju. Kad je ekranizacija u reziji Josh Boona(STUCK IN LOVE) konacno stigla u kino distribuciju privukla je veliki broj gledatelja i ostvarila impozantne financijske rezultate, dok joj je i kritika bila vise nego sklona.
Realno, radi se o veoma emotivnom ostvarenju, koji igra na kartu apatije i empatije, i kao takav se tesko moze filmsko-kriticki kvalitativno rasclaniti. Naime, uslijed toliko boli, ljepote, poezije, optimizma koji nas bombardira svake minute filma, jednostavno je nemoguce, jednoj normalnoj emocionalnoj zdravoj osobi da osudi mozda koji pojedini klisejizirani trenutak ili recenicu i s time spusti ocjenu sveukupnom ostvarenju. Nesto slicno, samo egzistencijalno suptilnije je napravio NOTEBOOK(BILJEŽNICA) prije deset godina i usadio se u srca gledatelja koji jednostavno nisu znali što ih je pogodilo. Ono sto ih je pogodilo tijekom gledanja oba ova filma je nesto sto je mozda davno zaboravljeno ispod slojeva i slojeva mediokriteta, pritajenih osjecaja, utjecaja okoline, društva, napornog rada, dokazivanja, brige oko nebitnih stvari, utjecaja tehnoglogije, a to je ljudskost, suosjecanje i nada, koji jednostavno proniknu iz vas nakon odgledanog. Zato, moj savjet jest, pogledajte ovaj film, ako nista drugo, onda ga dozivite kao test, test koji ce vam dokazati da li su vas nebitne stvari oko vas totalno robotizirale do granice da ce vam cijeli film biti dosadan, fiktivan, bedast i brzo zaboravljiv, ili ce vam se jednostavno zavuci pod kozu, otvoriti emocionalne pore, i pustiti da zrake "svijetlosti", koje su davno zaboravljene, prodru u najdublje dijelove vase duše...

ser
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More