Friday, July 4, 2014

UNDER THE SKIN



















Moram priznati da nisam neki ljubitelj lika i djela Scarlett Johansson, koja se kroz vecinu svoje karijere, ako se mene pita, progurala na racun "guzica i sisa" a manje kroz stvarno kvalitetnu, uvjerljivu glumu. Ono za sto je treba pohvaliti jest pametan odabir uloga, koje upravo zahtijevaju njenu pretjeranu uporabu vec spomenutih atributa a da ih zapravo ne pokazuje eksplicitno, nego suptilno sugerirajuci njen toliko hvaljeni seksipil. Zapravo, ako se mene pita, najbolja uloga koju je ostvarila, jest bila ona cisto vokalna, ali itekako ekspresivna u remek djelu ONA, koji mi je probudio znatizelju za njen talent, dok je upravo u recentnom naslovu, POD KOŽOM(UNDER THE SKIN), ako se mene pita pokazala svoj puni glumacki potencijal, kojega ce u buducnosti, tesko nadmasiti.
POD KOŽOM je jedno neobicno ostvarenje redatelja Jonathana Glazera(SEXY BEAST, BIRTH) prema romanu Michela Fabera, a prati vanzemaljku(Johansson) cija je misija na Zemlji da nalazi muskarce, zavodi, upoznaje i potom.. e to vam necu odati, pokvarilo bi gledanje.
Minimalisticko i prije svega kvazidokumentaristicko ostvarenje gdje vecina "glumacke postave" nije ni znala da glumi, nego je kriomice snimana unutar kombija kojim je upravljala Johansson, dok im je tek kasnije kazano da sudjeluju u filmu. Prvo sto moram natuknuti kako ovo nece biti film za konzervativniju publiku, ili za publiku zeljnu specijalnih efekata ili akcijskih scena, ovo je svojevrsno kreativno eksperimentiranje redatelja Glazera ukomponirano s zanimljivom premisom price, koja se pametno, ali realno nedoreceno povodi s idejom "manje je više". Ima tu dosta praznog hoda, kojega izvlace morbidne, ali zanimljive i seksualno diskutabilne scene od kojih je tesko odvratiti oci i savrseni pesjazi hladno predivne Škotske, koja atmosferi price stoji kao salivena. Ako se mene pita, po prvi puta je Johanssonina seksualnost dobila svoj pravi tonus, dok joj minimalizam glumackih ekspresija sasvim pristaje(nesto kao Schwarzenegger u ulozi TERMINATORA) i sluzi kao uvjerljiv pandan knjiskom predlosku. Sve u svemu jedan film za kojeg nije svrsihodno odavanje previse fabularnih detalja, dok bi mu najbolji opis bio "pokusaj art sci-fi eksperimentiranja" za koji se ne zna da li je uspio, jer o ukusima se ne raspravlja. Moj zakljucak je, da ce nekim biti ocajan, dok ce drugi u njemu naci nesto vrijedno diskutiranja, a istina je vjeroatno skrivena negdje u kutku pisceva mozga, jer ovo je jedan od onih filmova ciju punu esenciju u potpunosti moze dokuciti samo on a to nije bas ono što široke mase preferiraju.

ser
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More