Thursday, January 10, 2013

25 MUST SEE MOVIES 2013

1. MAN OF STEEL(izlazi:14.06.2013.), gl; Henry Cavill, Russell Crowe, Kevin Costner, Diane Lane, Amy Adams, Michael Shannon/ redatelj: Zack Snyder.
Sto reci o ovom projektu nego VAU. Za redateljskom sjedalicom Zack Snyder, osoba koja je zaduzila filmsku industriju s dva revolucionarna filma, WATCHMAN i 300, a cijeli projekt producentski nadgleda tata "novog" BATMANA, ili tocnije VITEZA TAME Christopher Nolan. Ulogu Supermana je dobio relativno nepoznati Henry Cavill cije jedine filmske preporuke nisu bogzna sta(BESMRTNICI i HLADNA ISTINA, a od serija TUDORI) al prvi trailer daje naznake da je to sve skupa OK. Mene osobno zanima kakvi je posao obavio Russell Crowe u pokusaju da nadmasi Marlona Branda kao pravog Supermanova oca Jor-Ela i "mali-veliki" glumac Michael Shannon(U ZAKLON) kao General Zod.


 2.GREAT GATSBY(izlazi:10.05.2013.), gl; Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire/ redatelj: Buz Luhrmann.
Vidjevsi trailer bijah odusevljen. Savrseno ukomponiran s muzikom zapravo je film za sebe i kao takav prefektan. A sad sto se tice samoga "cijeloga" filma to jos bu´mo vidjeli. Leonardo Dicaprio igra Velikog Gatsbya, osobu toliko bogatu, poznatu, modernu da vas zapravo mora kopkati kako je dosao do svega toga tako mlad. Predmet njegove pozude glumi Carey Mulligan, njezinog muza Joel Edgerton(onaj NE-Tom Hardy iz WARRIORa) a osobu koja ce pokusati razluciti sve i doznati pravu istinu, Tobey Spider Man Maguire. Jos samo jedan detalj a to je da reziju potpisuje Baz Luhrmann, osoba zbog koje mi nije bilo krivo sto me gledaju kao homoseksualca dok sam sam, u Karamana gledao njegov Moulin Rouge. Pogledajte trailer i zaintrigirajte se!



3.STAR TREK: INTO DARKNESS(izlazi:17.05.2013.), gl; Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Benedict Cumberbatch/ redatelj: J.J Abrams
Sto kazati a da se ne zna o Star Treku?! Mozda, recimo, da je ovo drugi nastavak nove fransize za koju se mislilo da ce propasti. Al posto ovaj nastavak slovi za jedan od najiscekivanijih filmova 2013. mozete dobiti dojam koliko je prvi dio zapravo bio uspjesan kako financijski, tako i kreativno(po meni najbolji popcorn film doticne godine). Ovaj novi nudi nove pustolovine Captaina Kirka i njegove posade samo ovaj put ce naici na "Khanov bijes" u liku i djelu a ponajvise "glasu" Benedicta Cumberbatcha(onaj "sporedni-glavni" iz DECKO, DAMA, KRALJ, SPIJUN). Sto kazati nego da je "space..the final frontier.."


4.WORLD WAR Z(izlazi:21.06.2013.), gl; Brad Pitt/ redatelj: Mark Forster
Nekakav virus se "probio" na otvoreno i stvorio posast. Samo nekolicina se uspjela spasiti ili bolje receno se pokusavaju spasiti a predvodi ih Brad Pitt. Sinopsis kratak i jednostavan al se nadam da sam film nece biti. Trailer izgleda super i samo se nadam da jedan ovakav zanimljivi blockbuster nece ostati nedorecen(pa nije valjda Brad Pitt pristao na osrednji scenarij, mora tu bit nekaj vise). Reziju potpisuje Marc Forster osoba koja je rezirala vise umjetnicke nego blesave skupe filmove(SAN ZA ZIVOTOM J.M BARRIE, MONSTERS BALL) pa se nadam da ce izbiti ono jednostavno blesavo jedanput zauvijek iz "zombija" i podariti im jednu novu dimenziju.



5.PACIFIC RIM(izlazi:12.07.2013,), gl; Charlie Hunman, Idris Elba/ redatelj: Guillermo Del Toro.
Kada divovski izvanzemaljci zaprijete postojanju Zemlje, ogromni roboti izradjeni i pilotirani od strane ljudi su poslani da nas zastite. Zvuci bedasto. I bilo bi da iza kamere ne stoji Guillermo Del Toro, osoba koja je zaduzila filmsku umjetnost sa predivnom sanjivim-strasnim PANOVIM LABIRINTOM i neobicnim superjunakom HELLBOYom. A ispred kamere vas huliganski miljenik iz GREEN STREET HOOLIGANS Charlie Hunman(da, onaj sto je pokazao Hobbitu Elijahu Woodu kako se cipelari za svoj klub). A cipelarenja i ovdje nece faliti, samo u malo vecim omjerima sa malo vise efekata koji izgledaju izvanredno. I ne da se nadam, nego vjerujem da ovo nece biti jos jedan TRANSFORMERS nego nesto puno vise.
 

6.OBLIVION(izlazi:19.04.2013.), gl; Tom Cruise, Morgan Freeman/ redatelj: Joseph Kosinski.
Ne bi me posebno zaintrigarao ovaj projekt da ga pod prvo-nije rezirao onaj isti tip koji me odusevio sa TRON:LEGACY i da Tom Cruise nije pazljivije poceo birati projekte. O cemu se ovdje radi. Zemlja je unistena zbog rata sa alienima i ostaci ljudskog roda zive na drugom planetu. Znanstveni tim se svako malo vraca na Zemlju da uzima uzorke i sl. i pri takvom jednom rutinskom pregledu naidje na ostatke ljudskog roda koji se skrivaju u dubinama Zemlje, al problem je sto nisu sami.. Zvuci zanimljivo, meni osobno da, jer trailer sugerira kombinaciju odlicnih efekata u svrsi jos bolje price.



7.HANGOVER PART III.(izlazi:24.05.2013.), gl; Bradley Cooper, Zach Galifianakis, Ed Helms, Justin Bartha/ redatelj: Todd Phillips.
Wolfpack is back. Ali ovaj put nema vjencanja. Ovaj put pokusavaju izbavit Alana iz umobolnice na njima svojstven nacin. Sto reci nego da sam slab na ovaj film. Jednostavno ima ono nesto. I iako su nam ostali duzni sa "dvojkom" opet ih volimo i opet cemo ih ici bodriti u kinima pa ih poslije ici imitirati sa promilima.


























8.THE COUNSELOR(izlazi:15.11.2013.). gl; Brad Pitt, Michael Fassbender, Javier Bardem, Cameron Diaz, Penelope Cruz/ redatelj: Ridley Scott.
OPA, eto to je sto imam da kazem za ovaj projekt. Trailer jos nije pusten u mrezu pa ga ne mogu uvrstiti kao prvoga, al kad imas ovakvu glumacku ekipu i redatelja Ridleya Scotta(ALIEN, GLADIJATOR, PROMETEJ) iza kamere ne mozes ocekivati nesto osrednje. Radnja prati odvjetnika koji biva uveden u sporki posao krijumcarenja droge. I to je to. Oscari 2014 pripremite se za ovo!































9.HOBBIT-THE DESOLATION OF SMAUG(izlazi:13.12.2013.), gl; Martin Freeman, Ian McKellen/ redatelj: Peter Jackson.
Ovdje se nema sto puno kazati, sve vec znate. Jedino je bilo upitno da li ce Hobbit "zaziviti" kreativno i financijski na pravi nacin kao i Gospodar prstenova..Presuda- JEST! Vidimo se pred Bozic opet mali hobitu.












































10.A GOOD DAY TO DIE HARD(izlazi:14.02.2013.), gl; Bruce Willis/ redatelj:John Moore.
Nemam ja sta tu da kazem osim "jipi-ka je, Mother Russia!" Samo da vas uputim ako se pitate "zasto Rusija", pa tamo mu je sinek kojeg treba da spasi i da pritom satare cijelu ovu pijanu naciju zeljnu nuklearnih "dogadjanja"!



11.IRON MAN 3(izlazi:03.05.2013.), gl; Robert Downey Jr., Guy Pearce, Ben Kingsley, Don Cheadle, Gwyneth Paltrow/ redatelj: Shane Black.
Redatelj prijasnja dva nastavka Jon Favroe je napustio treci dio. Jadan, mislio je da ce mu eksperiment zvan KAUBOJI I IZVANZEMALJCI uspjeti pa da ce imati i drugu komercijalnu fransizu. Mozda KAUBOJI jesu pobijedili u filmu al se svi vezani za taj film na kraju izgubili. A Jon Favroe je izgubio pravo da rezira treceg IRON MANA koji ovaj put prati nasega dragoga protagonista kroz psiho-fizicku borbu s dosad najgorim mu neprijateljem Mandarinom, koji mu je prethodno unistio cijeli njegov svijet. Predvidjanja, pa iskreno ne znam, mozda je cak dobro da se redatelj promijenio(trailer je super), mozda unese neku novu svjezinu u serijal. Redatelju Shaneu Blacku je jedina preporuka film KISS KISS, BANG BANG koji je revitalizirao karijeru Roberta Downeya Jr. pa mi na pamet pada misao da bi ovo zapravo mogao biti njegov film. Ko zna, mozda osim sta dobro glumi dobro i upute daje.



12.HUNGER GAMES 2-CATCHING FIRE(izlazi:22.11.2013.), gl; Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth/ redatelj: Francis Lawrence.
Da budem iskren kad je izasao ovaj film i postao ogroman svijetski hit bio sam u cudu. Nisam znao ni o cemu se radi niti sam htio pogledati trailer. Al kad san dobio informaciju da se radi o ekranizaciji svijetskog bestsellera s ljubavnim trokutom u centru radnje pomislio sam "ah jos jedna Sumrak saga". Al na moju veliku radost nakon odgledanog filma ostao mi je smijesak i zadovoljstvo na licu i zelio sam jos. I ima jos. I ovaj nastavak je jos. Zapravo tocnije drugi dio trilogije. Jedino sto me malko zabrinjava je odlazak redatelja prvog dijela Garya Rossa koji je ocito imao kreativne razmirice sa producentima a to nikad nije dobro. Obecavajuce je sto je umjesto njega za kormilo zasjeo redatelj I, LEGEND Francis Lawrence pa mozda dobijemo jos jedan vrlo dobri SF.



















13.MONUMENTS MEN(izlazi:18.12.2013.), gl; George Clooney, Daniel Craig, Matt Damon, Cate Blanchett, Bill Murray, John Goodman/ redatelj: George Clooney
U utrci s vremenom ekipa sastavljena od povjesnicara i kustosa se ujedini da bi povratila poznata umjetnicka djela koja su ukradena od strane nacista prije nego ih Hitler unisti.
Zanimljiva originalna prica u reziji provjereno dobrog glumca-redatelja Georga Clooneya(MARTOVSKE IGRE, LAKU NOC I SRETNO) i izvanrednom glumackom ekipom kojoj mozda po brojnosti zvijezda u 2013g. parira samo vec spomenuti THE CONSELOUR. Nadamo se da ce pricom i napetoscu parirati odusevljenju kojeg smo ove godine imali gledajuci ARGA.
























14.LONE RANGER(izlazi:03.07.2013.), gl; Johnny Depp, Armie Hammer/ redatelj: Gore Verbinski.
Sve slicnosti ovoga filma sa PIRATIMA S KARIBA nisu slucajne. Nakon sto je postalo izlizano snimanje daljnjih nastavaka PIRATA, ekipa koja je stvorila doticni film se odlucila pokrenuti novu komercijalnu fransizu zvanu LONE RANGER koja prati indijanca-duhovnog ratnika Tonta(Johnny Depp) i njegovog side-kicka John Reida aka Lone Rangera u borbi protiv kriminalnih radnji na Zapadu. Trailer daje natruhe PIRATA u domeni komicnosti i povijesnoj radnji, ja sam osobno malo skeptican al za kormilom je poznati rutiner "ovakvih" neobicnih blockbustera Gore Verbinski(prva tri PIRATA) koji je prosle godine sve odusevio sa animiranim RANGO pa se nadam da mu jos ima uja u svici. Johnny Depp sam po sebi garantira par milijuna posjetitelja, ovo ostalo bi trebala iznjeti produkcija, scenarij i kreativna originalna rezija.


15.OZ THE GREAT AND POWERFUL(izlazi:08.03.2013.), gl; James Franco, Michelle Williams, Rachel Weisz, Mila Kunis/ redatelj: Sam Raimi.
Mozda i najskuplji projekt ove godine tezak cak 200 milijuna nam dolazi na velika vrata. Ali ne kako to obicno biva za skupe projekte u rano ljeto nego u kasniju zimu. Koliko poznajem Hollywood to moze znaciti samo jedno, boje se. Boje se da jedan ovakvo skupi projekt koji prakticki nema nikakvi pedigre niti je nastavak, propadne financijski. Ohrabrujuce je sto su angazirali osobu koja zna baratati s skupim "igrackama" redatelja Sam Raimija(SPIDERMAN 1,2,3) da podigne novu potencijalnu fransizu na noge kao sto je ucinio sa Spideyem. Glumacki sastav je vise nego solidan a predvodi ih u cipelama samog Mocnog Oza James Franco s kojim su producenti bili zadovoljni zbog komercijalnog uspjeha njegovog prethodnog hita PLANET MAJMUNA-POSTANAK. A o cemu se radi? Pa ovo je svojevrsni prednastavak(prequel) ČAROBNJAKA IZ OZA i prati samog OZA u postajanju onoga sto JEST kroz niz predivnih magicnih svijetova i dogadjanja.



 16.THE WOLVERINE(izlazi:26.07.2013.), gl; Hugh Jackman/ redatelj: James Mangold.
Skup projekt u rukama samo dvojice. Redatelja Jamesa Mangolda(HOD PO RUBU, 3:10 ZA YUMU) i karizmi glavnog protagonista Hugh Jackmana. Da li se trebamo bojati? NE. Jackman je vec pokazao da moze "nositi" velike hitove(ukljucujuci prvi WOLVERINE) a James Mangold da je vise nego solidan redatelj koji je prije par godina revitalizirao zanr vesterna sa 3:10 ZA JUMU. Sto se tice same price, pa scenarij potpisuje Christopher McQuarrie(PRIVEDITE USUMLJICENE) koji salje Wolverina u Japan na obuku kod samuraja gdje mu se zamjeraju neke "osobe". Prica jednostavna, al izvedba nadam se i mislim originalna(bacite pogled na anime sluzbeni plakat filma i sve ce vam biti jasno).















17.FAST AND FURIOUS 6(izlazi:24.05.2013.), gl; Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson/ redatelj: Justin Lin.
Mozemo mi govoriti sto hocemo o kvaliteti i bedastoci ovog serijala al meni osobno je prethodna "5ica" bila jedan od zabavnijih i bolje snimljenih akcijskih filmova posljednjih godina pa mi je za vjerovati da "6ica" moze biti samo "upgrade" sta se tice toga. Zabava koja ne napreze mozdane vijuge ali zbog koje poslije gledanja uvijek malo jace stisnete gas svojih "kolica". Znaci sto nudi to i isporucuje, nista vise nista manje a ja to postujem. Glumacka ekipa je sva tu plus jos "neki" kako cujem. A sinopsis? Ma koji sinopsis, niti je nuzan niti ga trazimo, samo nek stisnu gas i dignu nam adrenalin.
















18. THOR 2-DARK WORLD(izlazi:08.11.2013.), Chris Hemsworth, Natalie Portman/ redatelj: Alan Taylor.
Thor se bori protiv drevne rase vodjenih od strane osvetljivog Malekitha koji prijeti da ce odvesti svemir u vjecni mrak. Cijeli Avenger svijet nas je odusevio, nije zakazao. Kako u svim svojim pojedinacnim "svemirima" tako i u "ujedinjenim" OSVETNICIMA(AVENGERS) pa tako nemamo razloga za brigu za ovaj nastavak THORA koji se naslanja direktno na zbivanja iz OSVETNIKA. Glumacka ekipa iz jedinice je tu. Chris Hemsworth kao Thor je pokazao i kroz druge projekte(citaj SNJEGULJICA I LOVAC, KOLIBA U SUMI) da moze sam iznositi filmove dok je Natalie Portman, je li, Natalie Portman plus sto sad jos ima Oscara. Jedno je redatelj Kenneth Branagh napustio projekt da bi u njegove cipele uskocio malo poznati Alan Taylor(IGRA PRIJESTOLJA). Al nista zato. Moje misljenje je da je "ostavstina" prijasnjih filmova i fanovi ovoga Marvelovog svijeta toliko jaki i mnogobrojni da nema straha, kako financijskog tako ni onog jos vaznijeg kreativnog.


























19.JACK RYAN(izlazi:25.10.2013.), gl; Chris Pine, Kevin Costner, Keira Knightley/ redatelj: Kenneth Branagh.
Evo jos jedan pokusaj reanimiranja jednog poznatog knjiskog-filmskog lika. Nakon odlicnog LoVA NA CRVENI OKTOBAR(Alec Baldwin i vrlo dobrih PATRIOTSKIH IGARA/NEPOSREDNA OPASNOST(Harrison Ford) filmski lik Jack Ryan je dospio u mediOkritetske "ruke" Ben Afflecka(THE SUM OF ALL FEARS) koji nije do kraja ispunio kako ocekivanja publike i producenata tako ni autora tih poznatih romana Tom Clancya. Dugo se cekalo na come-back i pravu zvijezdu na cijim ce se ledjima graditi nova fransiza i nasla se u liku i djelu Chris Pinea(Captain Kirk, novi STAR TREK). Jos mu se dodalo par poznatih zvijezdica u vidu Kevina Costnera i Keire Knightley, redatelj hitoidnog THORA Kennetha Branagha i svi sastojci za pravu triler akciju su tu. A akcija se po dobro utabanom BATMAN BEGINS receptu vraca na pocetak i prati mladog Jack Ryana kao CIA analiticara koji slucajno nabasa na informacije koje su vezane za teroristicki napad Rusije na Ameriku. Prica ce uz odlicnu napetu akciju  skoro sigurno imati i jaki politicki kontekst, mene je osobno zaintrigirao.



















20.AFTER EARTH(izlazi: 07.06.2013.), gl; Will Smith, Jaden Smith/ redatelj: M. Night Shyamalan.
Evo jos jedan potencijalno ljetni hit, koji vuce slicnost na Tom Cruisev projekt OBLIVION.
Nakon sto im se srusila letjelica, otac i sin istrazuju planet koji je evakuiran od strane ljudi prije 1000g. Ovo ce biti ili izvrsno ili jako lose. Skup projekt-DA, garantira odlicne efekte. Sam trailer mi cak ni vizualno nije izvrstan a trebao bi biti s obziron na budget. Nista zato, nadam se da je jedan od mojih redateljskih favorita Shyamalan(SESTO CULO, MISTERIOZNI ZNAKOVI, NESLOMLJIVI, ZASELAK) nakon loseg LAST AIRBENDERA opet u top scenaristicko-napeto-trilersko-SF formi a da ce tata i sin Smith odraditi barem solidan posao sto ce rezultirati jednom dobrom, ljetnom uzivancijom.


21. SIDE EFFECTS(izlazi:08.02.2013.), gl; Rooney Mara, Jude Law, Channing Tatum, Catharine Zeta-jones/ redatelj: Steven Soderbergh.
Zena prijedje na propisane lijekove da bi se mogla nositi sa tjeskobom zbog ubrzo pustanja njena muza na slobodu ali se onda dogodi nesto strasno.
Steven Soderbergh(OCEANOVIH 11, 12, 13, TRAFFIC) ce se ponovno uhvatiti u kostac sa pravim problemima sadasnjosti. U filmu CONTAGION to je bio biokemijski virus a sada su tu medicinske supstance u vidu propisanih tableta. Opet je uspio skupiti crem ala crem glumista i nadamo se jos kontroveznijem i kompletnijem filmu od CONTAGION.



22.ELYSIUM(izlazi:09.08.2013.), gl; Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley/ redatelj: Neill Blomkamp.
Smjesten u 2159g. gdje veoma bogati ljudi zive na izgradjenoj svemirskoj stanici dok ostala populacija prezivljava na rusevnoj Zemlji; prica prati muskarca(Matt Damon) koji se uhvatio misije da donese jednakost medju podijeljenim ljudima. Prica zvuci izvanredna. Jos kad nadodamo da je redatelj iste Neill Blomkamp, osoba koja nas je sve odusevila sa originalnim DISTRICT 9 i da su u mainstreem, iz "uspavanosti" uspjeli zaintrigirati i angazirati dvostruku oscarovku Jodie Foster, imamo razloga za zadovoljstvo.

























23. ENDERS GAME(izlazi:01.11.2013.),gl; Asa Butterfield, Abigail Breslin, Harrison Ford/ redatelj: Gavin Hood.
Smjesten 70g. nakon strasnog izvanzemaljskog rata, neobicno nadareno dijete je poslano u naprednu vojnu skolu da ga pripreme za sljedecu invaziju. Malo se zna o ovome, filmu. Cak je i sinopsis izasao nedavno. Meni osobno zvuci super. Glumci su malo poznati izuzev veterana Harrisona Forda koji je konacno poceo prihvacati sporedne uloge u skupljim projektima jer je vidio da se vise ne moze nositi sa mladim snagama a ne moze svake godine snimati nastavke INDIANA JONESA. A tu je jos i MALA MISS AMERIKE Abigail Breslin. Mozda je to sve skupa i dobro kao sto je bilo i sa DISTRICT 9, nitko o nicemu nije znao, na kraju ugodno iznenadjenje.




















24. NOW YOU SEE ME(izlazi:07.06.2013.), gl; Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Michael Caine, Morgan Freeman, Woody Harrelson/ redatelj: Louis Leterrier.
Nakon pomalo financijskog debakla jedinog AVENGERSA koji dosad nije "dao sve od sebe u svom svemiru" INCREDIBLE HULKA, redatelj istoga je dobio novu skupu sansu s filmom koji neodoljivo izgleda kao modernija inacnica PRESTIGA. Meni osobno dovoljno. Jos kad nadodamo sve ove zvijezde i zvijezdice koje ce nam pokazati(ili mozda ne) kako opljackati banku a da se uopce ne nalazite u njoj dovoljno da bukiramo datum u kinima kad ce nas oni oduseviti.


25. ANCHORMAN-THE LEGEND CONTINUES(izlazi:20.12.2013.), GL; will Farrell, Steve Carrell, Paul Rudd, David Koechner/ redatelj: Adam McKay.
Nakon svih ovih skupih blockbustera i SF akcije trilera mislim da bi bio red da se za kraj godine 2013 i nasmijemo malo. Moje misljenje je da to nece biti malo jer se nas VODITELJ Ron Burgondy, sa svojom blago receno blesavom ekipom, vraca nazad na veliko platno i ne sumnjam da ce nas posteno zaboliti trbusni misici. Za one koje ne znaju ovo je nastavak velikog hita iz 2004g i nece biti tip humora koji ce svima odgovarati ali za one koji postuju lik i djelo komicara Will Farrella-dovoljno!

ser
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More