Tuesday, November 5, 2013

ENDERS GAME




















Moram priznati da nisam pročitao knjigu ENDERS GAME(ENDEROVA IGRA) prema kojoj je snimljen istoimeni recentni film no došao sam do zanimljive informacije da je pisac knjige, Orson Scott Card, član mormonske zajednice. Znači mormon, pisac SF fantastične priče, zvuči zanimljivo, nema što. No da li se zaista radi o zanimljivom djelu, e to je već druga priča. Ako je suditi po filmu(koji je kako sam pročitao po nekim forumima poprilično vjeran knjiškom predlošku) moram konstatirati da je ponajviše neujednačen, s presporim prvim djelom i poprilično emocionalno i akcijski nabijenim drugim djelom koji realno izvlači cijelu priču pa tako i film iz kolotečine podnošljivosti.
Film se zbiva u nekoj nedeterminiranoj bliskoj budučnosti, u kojoj se Zemlja susrela s prijetnjom invazije izvanzemaljaca, koju smo sanirali samo zbog herojstva jednog vojnika i njegovog genijalnog poteza. U strahu da nam se takvo što ne bi ponovilo osnovana je nekakva internacionalna vojska kojoj je isključivi cilj školovati mladu briljantnu djecu da postanu nova generacija ubojitih vojnika. Jedan od najbriljantnijih je Ender Wiggin(Asa Butterfield) kojeg narednik internacionalne svijetske vojske Graff(Harrison Ford) vidi kao svojevrsnog mesiju, spasitelja cijelog planeta. No prije nego li Ender dobije "dozvolu za ubojstvo", mora proči brutalnu obuku, u kojoj su djeca školovana da budu jedan drugome največi neprijatelji, a sve u svrhu preživljavanja gdje cilj opravdava sredstva.
Prvo što mi je upalo u oko pri uvodnoj špici je bilo nepostojanje nekakvog mainstreem studija iza produkcije ovog filma, znači redom nepoznate producentske tvrtke koje su se udružile s više nego bogatim budgetom od preko 100 milijuna dolara, veoma rizično nema što. Pretpostavljam da je večina tog novca otišla na redom eksponirane glumce od kojih je svatko uzeo komad kolača, Harrison Ford(INDIANA JONES), Ben Kingsley(GANDHI), Viola Davies(TAJNI ŽIVOT KUČNIH POMOČNICA), Hailee Steinfeld(TRUE GRIT), Abigail Breslin(LITTLE MISS SUNSHINE) i Asa Butterfield, svi redom ili nominenti za Oscara(Steinfeld, Breslin, Ford, Davies) ili osvajači(Kingsley) osim Butterfielda u naslovnoj ulozi koji nije nominiran, ali je odigrao naslovnu ulogu u za Oscara nominiranom filmu HUGO. Uz sve te zvijezde i zvijezdice u naslovnim ulogama moram priznati da sam ako ništa očekivao izvanrednu glumu, medjutim prevario sam se. Oni koji imaju najvišu minutažu u filmu su zakazali(Butterfield, Ford) dok su oni s najmanjom minutažom odigrali više nego solidno(Kingsley, Davies) što daje poprilično neujednačen ton cijelom filmu, jer ga se u jednom trenutku shvača preozbiljno i senzibilno, dok u drugim trenucima pomalo infantilna nategnuta gluma ironično preuzima glavnu ulogu i cijelom filmu srozava generalnu ocjenu. Redatelj Gavin Hood(X-MAN ORIGINS;WOLVERINE 2009) za pohvalu polako odmotava cijelu priču, ali problem je što mu u tome odmaže glavni glumac Butterfield koji je, ironično, trebao iznjeti cijeli film na njegovim slabašnim ledjima, što on očito nije bio u stanju. Ne pomažu ni pomalo konfuzne akcijske scene koje doduše izgledaju odveč prečisto atraktivne ali formom i idejno nepregledne, i nalikuju poput nekakve video igrice u kojoj se baš ne zna tko koga gdje i kako. Ono što doslovce "izvlači" film iz blago kazano medioktriteta je odličan, emotivno nabijen klimaks filma, koji je barem meni opravdao kupnju kino karte. Sve u svemu jedan SF filmić za novu, mladju generaciju, koja će se možda uspjeti barem liderski i tehnološki poistovjetiti s naslovnim junacima, dok nama ostalima ostaje samo blaga utjeha u par osudjivački nastrojenim dijalozima, najviše upučenih brutalnosti i besmislenosti neopravdanih vojnih akcija i veoma dobro fabularno i emotivno realiziranom klimaksu filma.

ser
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More