Wednesday, January 14, 2015

30 MUST SEE MOVIES OF 2015























1. STAR WARS: EPISODE VII - THE FORCE AWEKENS
Režija: J.J Abrams
Glume: Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver
Što reci nego, živi bili pa vidjeli i ne razočarali se. Al dobro, teško da može gore od FANTOMSKE PRIJETNJE tak da..



2. AVENGERS: AGE OF ULTRON
Režija: Joss Whedon
Glume: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans
Nastavak donosi uzbudljivu borbu naših dobro poznatih Marvelovih Osvetnika protiv misterioznog i opasnog Ultrona. Nadamo se da će biti barem upola zabavno i uzbudljivo kao prethodnik.




3. THE MARTIAN
Režija: Ridley Scott
Glume: Matt Damon, Jessica Chastain, Jeff Daniels
Mislim da majstor režije Ridley Scott ne može snimiti tri medikrotetna ostvarenja zaredom, plus je na svom najboljem teritoriju, onom znanstveno-fantastičnom. Film prati misiju na Mars koja podje po zlu.. Filmofilu dovoljno!
















4. MIDNIGHT SPECIAL
Režija: Jeff Nichols
Glume: Joel Edgerton, Kirsten Dunst, Adam Driver
Film prati oca, koji se odvaži u bijeg, nakon što dozna da mu sin ima specijalne moci. Iako zvuci poprilicno uobicajeno, mislim da je redatelj Nichols, nakon filmova poput U ZAKLON i MUD, zaslužio našu potpunu pozornost za svoj prvi visokobudgetni projekt.



























5. CHILD 44
Režija: Daniel Espinosa
Glume: Tom Hardy, Noomi Rapace, Gary Oldman
Iako odgodjen prošle godine na ovu, nema razloga sumnjati u kvalitetu odabira ovih poznatih glumačkih imena koji teže k kvaliteti prilikom odabira uloga. Radnja se zbova za vrijeme Staljinove ere u SSSR, gdje osramoceni MSG agent biva poslan da istraži seriju dječjih ubojstava, a dokazi navode na sam vrh vodstva partije.
























6. BLACKHAT
Režija: Michael Mann
Glume: Chris Hemsworth
Iako je s poslijednjim filmom PUBLIC ENEMIES bio mediokritetski raspoložen, film koji se koncentrira oko hakerskih teroristickih napada, je mislim idealan teren za Manna da se vrati formi iz kultne VRUCINE ili barem COLLETERAL. Vjerovatno jedan od najbolji filmova godine ili teško razočarenje, teško će biti negdje izmedju.





7. EVEREST
Režija: Baltasar Kormakur
Glume: Jake Gyllenhall, Keira Kneightley, Robin Wright
Penjačka ekspedicija na Everest koja je pošla po zlu zvuci idealan teren za glumacke bravure odlicno kombinirane postave i vizualni izricaj Kormakura(2 IGRACA). Ne sumnjam u odabir projekata Gyllenhaala, tako da mislim da nas ocekuje poslastica u svim segmentima.




























8. ST. JAMES PLACE
Režija: Steven Spielberg
Glume: Tom Hanks
Mislim da su samo ova dva imene navedena gore i više nego dovoljna preporuka al hajdmo kazati da se radnja vrti odvjetnika koji je 60ih godina morao pregovarati s SSSRom oko puštanja jednog od zatvorenika. Aha, i još jedna stvar, scenarij potpisuju brača Coen(FARGO, TRUE GRIT) tako da..



























9. IN THE HEART OF THE SEA
Režija: Ron Howard
Glume: Chris Hemsworth
Film se bavi potonucem broda Essex i u onom što trailer otkriva izgleda kao nešto vizualno fenomenalno uz jake dramske elemente. Howard(APOLLO 13, DA VINCIJEV KOD) je prošle godine s UTRKOM ŽIVOTA pokazao da još uvijek nije za iskljucivo komercijalni otpad.




10. TED 2
Režija: Seth McFarlane
Glume: Mark Wahlberg
Ne treba puno trošiti rijeci oko ovog nabrbljavijeg medvjedica koji je oživio, osim da se nadamo da je McFarlane zaboravio A MILLION WAYS TO DIE IN THE WEST, i da će ovaj nastavak biti barem upola smiješniji od originala, mislim da ce i to biti sasvim dovoljno.



















11. PIXELS
Režija. Chris Columbus
Glume: Adam Sandler, Josh Gad, Peter Dinklage
Fanatici video igara budu regrutirani od strane vojske da poraze likove iz igara 80ih godina koji su napali New York. Provjereni redatelj(SAM U KUCI, HARRY POTTER), odlicna glumacka postava i prezanimljivi sinopsis, mislim i više nego dovoljno.




















12. TOMORROWLAND
Režija: Brad Bird
Glume: George Clooney
Clooney uvijek kaže kako snima jedan film za sebe, jedan za publiku, nadam se da je ova misterija i znanstvena fantastika koja krije scenarij kao zmija noge a vrti se oko putovanju kroz vrijeme i u drugu Zemlju i jedno i drugo, i potencijalno najveci hit ove godine.




13. MISSION IMPOSSIBLE 5
Režija: Christopher McQuarrie
Glume: Tom Hanks
Radnja i dalje nepoznata, ali zar je to toliko i bitno za jednu ovako zabavnu franšizu. Dobra je stvar što je nakon Brad Birda(MI:4) palicu preuzeo scenarist i redatelj McQuarrie koji je napravio i više nego dobar posao s JACK REACHEROM.
























14. KNIGHT OF CUPS
Režija. Terrence Malick
Glume: Christian Bale, Natalie Portman, Cate Blanchet
Malickove ideje uvijek privucu najvece trenutne glumacke zvijezde što je slučaj i u ovom projektu koji ce se na filozofski nacin, kao i TREE OF LIFE, baviti aspektima života i njegovog smisla.





15. MAD MAX: FURY ROAD
Režija: George Miller
Glume: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult
Apokalipticna prica smiještena u najotudjenijim dijelovima naše planete gdje je ljudskosti nestalo umjesto Mel Gibsona, ima Hardya u ikonickoj ulozi, dok se i Miller vratio na redateljsku stolicu. Trailer izgleda kaskaderski nastrojen i veoma vizualno atraktivan.




16. EX MACHINA
Režija: Alex Garland
Glume: Domhnall Gleeson, Alicia Vikander
Mladi programer je izabran da sudjeluje u revolucionarnom eksperimentu gdje ce umjetno inteligenciji, ocijenivati ljudske karakteristike. Zvuci veoma zanimljivo a i trailer obecava. Potencijalno jedan od boljih ZF filmova godine.





17. THE LIGHT BETWEEN OCEANS
Režija: Derek Cianfrance
Glume: Michael Fassbender, Alicia Vikander
Cuvar svjetionika i njegova žena spase bebu koja je plutala morem.
Zanimljiv sinopsis, odlicni glumci pod redateljskom palicom jednog od boljih dramskih redatelja(BLUE VALENTINE, THE PLACE BEYOND THE PINES) garancija su odlicne psihološke drame, možda potencijalno i kontroverzne.















18. SOUTHPAW
Režija: Antoine Fuqua
Glume: Jake Gyllenhaal, Rachel McAdams
Boksac se uspinje do vrha, samo da bi doznao da se usput cijeli njegov privatni život nepovratno strmoglavio.
Gyllehnaall i McAdams u potencijalno Oscarovskim ulogama su sasvim dovoljan mamac ako se mene pita.

































19. CRIMSON PEAK
Režija: Guillermo del Toro
Glume: Charlie Hunnam, Jessica Chaistain, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska
Možda generalno gledano i najbolja glumacka postava ove godine u projektu vizionara Del Tora(PANOV LABIRINT) koji je nastrojen hororicno-psihološki i koncentrira se oko nekakve uklete kuce.





















20. THE WALK
Režija: Robert Zemeckis
Glume: Joseph Gordon Levitt, Ben Kingsley
Prica o Philippeu Petitu i njegovom pokušaju da prošeta na žici izmedju tornjeva WTCa 1974 godine. Zvuci, i sudeci prema traileru izgleda veoma zanimljivo.





21. THE REVENANT
Režija: Alejandro Gonzales Inarritu
Glume: Tom Hardy, Leonardo DiCaprio
Prica o Hugh Glassu, koji je krenuo u osvetnicki pohod protiv onih koji su ga ostavili da umre vjerovatno ce biti psihološki ali dramski tour de france DiCapria, koji ce vjerujem opet zaslužiti Oscarovsku nominaciju.















22. SPECTRE
Režija: Sam Mendes
Glume: Daniel Craig, Christoph Waltz
Najnoviji Bond ostavio je na okupu cijelu glumacku ekipu kao i redatelja Mendesa i nemamo razloga vjerovati u veliku dozu akcije i zabave uz dramske elemente koje podupiru solidan sinopsis, a tu je naravno i Waltz(NEMILOSRDNI GADOVI, ODBJEGLI DJANGO) u ulozi negativca, zvuci zanimljivo.























23. JURRASIC WORLD
Režija: Colin Trevorrow
Glume: Chris Pratt, Judy Greer
Mislim da ce ovo biti ili najvece razočaranje godine, ili za promjenu ugodno iznenadjenje, sudeci prema traileru, malo sam skeptican, no otkriti ce mo brzo, dok sam siguran da ce vecina to pokušati u kino dvoranama, što ce zadovoljiti barem financijske aspiracije.




24. KINGSMAN: THE SECRET SERVICE
Režija: Matthew Vaughn
Glume: Colin Firth, Michael Caine, Samuel L. Jackson
Agent veteran uzima pod okrilje mladog šticenika i obucava ga da bude tajni agent.
Ovako gledajuci samo sinopsis zvuci bezveze, no nakon što pogledate trailer, imati ce te drugacije mišljenje, dok su i dosadašnje kritike više nego pozitivne. Potencijalno najpozitivnije iznenadjenje godine kao i Vaughnov(X-MEN: PRVA GENERACIJA) film iz 2010 godine KICK ASS.





25. TERMINATOR GENISYS
Režija: Alan Taylor
Glume: Arnold Schwarzenegger, Emilia Clarke, Jai Courtney, J.K. Simmons
Stvarno ne znam što da kažem za ovaj projekt osim da cu ga sigurno ici pogledati ali samo s ocekivanjem da me ne razocara, stvarno ne tražim puno od redatelja THORA 2,hajde, nemoj razočarati.





26. CHAPPIE
Režija: Neil Bloomkamp
Glume: Hugh Jackman, Sharlto Copley, Dev Patel, Sigourney Weaver
Nakon što biva otet pri rodjenju, Chappie postaje posvojen sin disfunkcionalne obitelji. Hhappie je strašno daroviti, no takodjer je i robot. Neobicna prica djelo je Neilla Blomkampa, koji nas je vec oduševio s DISTRICT 9, i malo razocarao s ELYSIUMOM, no evo mu prilike za kreativno iskupljenje.





27. FANTASICNA CETVORKA
Režija: Josh Trank
Glume: Miles Teller, Kate Mara, Michael B. Jordan, Jamie Bell
Ponovno pokretanje posrnule franšize vracajuci pricu na pocetak s daškom mladosti u obliku glumackih protagonista. Ništa, nadamo se da ovaj put nece razocarati, KRONIKE redatelja Tranka su dovoljna garancija da ovo nece biti još samo jedan infantilni eksploatacijski film.





















28. FOCUS
Režija: Glen Ficarra, John Requa
Glume: Will Smith, Margot Robie
Kradljivac veteran uzme mladu atraktivnu kradljivicu po svoje krilo, da bi je naucio zanatu, no stvari krenu naopako kad se jave romanticne aspiracije. Redateljski dvojac vec nas je oduševio s filmom TA LUDA LJUBAV, dok Will Smithu nakon katastrofe zvane AFTER EARTH podhitno treba hit, trailer obecaje, no pricekajmo pa se uvjerimo sami.




29. INSIDE OUT
Režija: Pete Docter
Glasovi: Diane Lane, Amy Poehler
Animirani film gledan iz perspektive emocija mlade djevojke obecaje zaista puno, i slovi kao jedan od najocekivanijih ovogodišnjih naslova, kako zbog svoje vizualne spektakularnosti, tako i zbog inteligentno osmišljene premise, dok je specijalni mamac scenarist i redatelj Docter koji nas je vec oduševio s animiranim poslasticama poput ČUDOVIŠTA IZ ORMARA i UP.






















30. ANT-MAN
Redatelj: Peyton Reed
Glume: Paul Rudd, Michael Douglas
Film prati nesvakidašnjeg superjunaka koji nakon što obuce specijalno odijelo ima moc smanjivanja i uvecane snage. Paul Rudd u naslovnoj ulozi sugerira smiješnije orijentirani film na tragu ČUVARA GALAKSIJE, dok dramski kredibilitet filmu daje Michael Douglas u ulozi mentora. Trailer ne odaje puno, no to nije baš tako loša stvar. Ili ce ostati okarkteriziran kao ambiciozan i hrabar pokušaj ili ce postati franšiza i jedan od ljepših iznenadjenja godine(kao ČUVARI GALAKSIJE).

ser
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More