Friday, January 24, 2014

25 MUST SEE MOVIES 2014






















1. INTERSTELLAR sci-fi, gl: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chaistain, Michael Caine/ redatelj: Christopher Nolan
Film prati skupinu istraživača koji nabasaju na crvotočinu koja će ih odvest u još neistražene kutke svemira, gdje se možda kriju i odgovori na najvažnija pitanja ljuske vrste, "Da li smo sami", "Koji je smisao svega".
Nažalost, da bi smo doznali sve to, moramo pričekati još neko vrijeme, no svako čekanje će skoro sigurno biti "naplaćeno", s obzirom da nam odgovore na sva ta pitanja daje nitko drugi nego Christopher Nolan(VITEZ TAME trilogija, PRESTIŽ, INCEPTION, MEMENTO). Pametnome dosta!




2. TRANSCENDENCE action, drama, sci-fi, gl: Johnny Depp, Rebecca Hall, Kate Mara, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Paul Bettany/ redatelj: Wally Pfister
Evo kako zgodno da se na drugom mjestu nalazi još jedno intrigantno ostvarenje čiju režiju potpisuje nitko drugi nego dugogodišnji snimatelj Christophera Nolana, Wally Pfister, kojemu je ovo redateljski prvijenac, i to ni manje ni više nego na ovako ambicioznom projektu, koji prati znanstvenika(Depp) koji nakon što biva terminalno otrovan, "premijesti" svoj cijeli um u umjetnu inteligenciju. Zanimljivo nema što, s Deppom u još jednoj potencijalno revolucionarnoj ulozi. Možda najveći film 2014, a možda i najveće razočarenje.
 


3. GONE GIRL, thriller, drama, gl: Ben Affleck, Neil Patrick Harris, Rosamund Pike/ redatelj: David Fincher
Iako su filmovi Ben Afflecka uglavnom dobri samo kad ih on režira a rijetko kad samo glumi u njima, ovaj projekt obećava samo zbog jednog imena, onog najbitnijeg, iza kamere, David Fincher je već zadužio filmski svijet s remek djelima kao što su SEDAM i KLUB BORACA, a s ovim triler-misterijom se vjerovatno osjeća kao kod kuće. Film naime prati političara kojemu žena nestane baš na njihovu godišnjicu braka. Ekranizacija je ovo svijetski poznatog romana, i siguran san da Fincher neće zakazati.
Trailer: još nije izašao.



4. X-MAN; DAYS OF FUTURE PAST, action, adventure, fantasy, gl: Hugh Jackman, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, James McCavoj, Patrick Stewart, Ian McKellen, Ellen Page, Nicholas Hoult/ redatelj: Bryan Singer
Nakon što je Singer na netko vrijeme napustio redateljsku stolicu X-MAN franšize(X-MAN:LAST STAND, X-MAN: FIRST GENERATION), ove godine se ambiciozno vraća u nju, s potencijalno najvećim hitom 2014 godine koji bi ne samo financijski, nego i kreativno mogao "posramiti" protivnike. Uvelike mu pomaže ogroman budget, interesantan zaplet, i super zvjezdana glumačka ekipa.




5. NOAH, Adventure, drama, fantasy, gl: Russel Crowe, Anthony Hopkins, Jennifer Connelly, Emma Watson, Logan Lerman/ redatelj: Darren Aronofsky
Biblijska priča o Noi i njegovoj arci koja je izabrana da izvede manje grešne životinje iz neminovne smrti je univerzalna i dosad nije realizirana na adekvatan način, no zato nam ove godine proslavljeni i talentirani Aranofsky(CRNI LABUD, HRVAČ) donosi svoju verziju tih nemilih dogadjaja, s standardno uvjerljivim Russell Crowom(GLADIJATOR) u glavnoj ulozi i pozamašnim budgetom u rezervi, koji garantiraju, ako ništa, pravi vizualni spektakl s nadamo se šačicom filozofskih propitkivanja.




6. GODZILLA, action, adventure, fantasy, gl: Aaron Taylor-Johnson, Bryan Cranston, Juliette Binoche, Elizabeth Olsen/ redatelj: Gareth Edwards
Redatelj hvaljenog MONSTERA, koji je na inteligentan način ispričao potencijalno skupu priču, na način da je više manje i obrnuto, donosi ove godine potencijalno največi blockbuster, koji obečava s već vidjenim trailerima koji potenciraju suspense osjećaj. Glumačka postava nije toliko zvjezdana, ali ionako je glavna zvijezda filma Gojira, koja se ovi put fizionomijom vraća korijenima, nakon razočaravajuće GODZILLE Rolanda Emericha iz 1998 godine.





7. DAWN OF THE PLANET OF THE APES, action, drama, sci-fi, gl: Gary Oldman, Andy Serkis/ redatelj: Matt Reeves
Nastavak iznimno uspješnog RISE OF THE PLANET OF THE APES, koji je već poznatu priču malčice izvrtio i vratio na početak, se dogadja nakon nemilih dogadjaja iz prvog dijela i prati čimpanzu Cezara i njegove pratitelje, koji malo pomalo započinju s dominacijom na Zemlji, dok im se tek šačica ljudi usudjuje suprostaviti. Jamesa Franca u glavnoj ulozi je zamijenio odlični Gary Oldman(trilogija VITEZ TAME), koji će nesumljivo unjeti dašak realizma i kvalitete u ovaj nastavak, dok se zamjena dogodila i u redateljskoj stolici, gdje je Ruperta Wyatta zamijenio redatelj vrlo dobrog CLOVERFIELDA Matt Reeves. Osobno, očekujem najmanje veoma gledljiv film, koji će postaviti poneka egzistencijalna pitanja, što je uvijek pohvalna stvar.




8. EXODUS, drama, gl: Christian Bale, Joel Edgerton, Ben Kingsley, Sigourney Weaver, Aaron Paul/ redatelj: Ridley Scott
Jedan od najpoznatijih redatelja na svijetu, Ridley Scott , se očito najbolje snalazi u "buducnosti"(ALIEN, ISTREBLJIVAČ, PROMETEJ) i "prošlosti"(GLADIJATOR, KRALJEVSKO NEBESKO), zato nas veseli njegova vizija Mojsije, odnosno točnije njegovog pokušaja da izbavi izraelske robove iz Egipta u filmu simboličnog naziva, koji će ponuditi više dramskije i prizemnije ostvarenje od ovogodišnjeg žanrovskog "istomišljenika" NOAHA, Darrena Aranofskog. Glumačku ekipu predvodi jedan od najtraženijih glumaca današnjice Christian Bale(VITEZ TAME trilogija) u ulozi samog Mojsije, dok njegovog protivnika utjelovljuje sve traženiji Joel Edgerton(RATNIK, VELIKI GATSBY) u ulozi Rhamsesa. Očekujemo najmanje filozofski umjetnički, povijesni ep, koji dodiruje sadašnjost, a nastoji pospiješiti buducnost.
Trailer: još nije izašao.




9. ENEMY, thriller, gl: Jake Gyllenhaal, Melanie Laurent, Isabella Rossellini/ redatelj: Denis Villeneuve
Zanimljiva premisa, gdje obični čovjek(Jake Gyllenhaal), odluči pronači glumca indentičnog sebi, nakon što ga je vidio u jednom filmu, ukombinirana s sve traženijim, kvalitativno potentnim redateljem Villeneuveom(INCENDIES, PRISONERS) i standardno uvjerljivim Gyllenhaalom u glavnoj ulozi, je više nego dovoljna preporuka za gledanje. Potencijalno, najintrigantniji triler godine.
Trailer: još nije izašao



10. DUMB AND DUMBER TO(2), gl: Jim Carrey, Jeff Daniels/ redatelj: brača Farrelly
Iako se u zadnje vrijeme čini kako su nekadašnji hitmejkeri, braća Farrelly(GLUP GLUPLJI, SVI SU LUDI ZA MARY, JA, JA I IRENA), izgubili onu pravu komičnu oštricu(HALL PASS, THE THREE STOOGES, STUCK ON YOU), nadamo se da će se s ovim nastavkom, o kojemu je suvišno trošiti riječi, iskupiti za sve ovo vrijeme, i medikritetne naslove, kojima su nas zasipali.
Trailer: još nije izašao



11. THE LEGO MOVIE, animation, action, comedy, glasove posudili: Chris Pratt, Elizabeth Banks, Will Arnett, Morgan Freeman, Will Farrell, Liam Neeson, Jonah Hill, Channing Tatum/ redatelj: Phil Lord, Christopher Miller
Sasvim obični lego čovječuljak Emmet(Chris Pratt), zabunom biva regrutiran i ubačen u pustolovinu, u kojoj će se susresti s likovima poput, Supermana(Tatum), Batmana(Will Arnett), Green Lanternom(Jonah Hill) i još mnogima, a sve u cilju spašavanja svog svijeta od zlih planova Presidenta Businessa(Will Farrell). Nemam vam što drugo kazati nego samo pogledajte trailer, i shvatiti će te da se radi o potencijalno najsmiješnijem filmu, i jednom od največih hitova 2014 godine.




12. GUARDIANS OF THE GALAXY, action, adventure, Sci-Fi, gl: Chris Pratt, Bradley Cooper, Zoe Saldana, Vin Diesel/ redatelj: James Gunn
U dalekim bespućima svemira, američki pilot(Chris Pratt) se nadje u životnoj opasnosti, nakon što mu slučajno dodje u posjed misteriozan predmet, kojeg žarko želi zli Ronan(Lee Pace).
Marvel polako okuplja sve svoje stripovske likove pod isto zvono, da bi nas za koju godinu vjerovatno počastili najskupljim spektaklom ikad vidjenim, gdje će ih okupiti apsolutno sve. No prije nego se taj veliki filmski dogadjaj desi, ovaj, manji, recentni, mora ostvariti veliki uspjeh na kino blagajnama, da bi zaslužio svoje mjesto pod Marvelovim producentskim "suncem". Potencijalno največi hit, ili največi flop 2014 godine, teško će se nešto izmedju desiti.
Trailer: još nije izašao



13. JUPITER ASCENDING, action, adventure, sci-fi, gl: Mila Kunis, Channing Tatum, Sean Bean/ redatelj: Andy i Lana Wachowsky
Svaki film genijalne nekoć brače, danas brata i sestre Wachowski(MATRIH trilogija, ATLAS OBLAKA), se s pravom  nestrpljivo čeka, jer osim što redovito isporuče odličnu zabavu i vizualne ekstravagance, počaste nas i s filozofskom postavkom koja kao da nije s ovog planeta. Ne bi trebalo biti ništa drukčije ni s recentnim ostvarenjem u kojem priča prati mladu ženu Jupiter(Kunis) koja postane meta svemirske organizacije naziva Kraljice Svemira, dok joj jedinu zaštitu nudi misteriozni Caine(Tatum). Iako je trailer pomalo nedorečen i vizualno koncipiran, nadamo se da je to sve u cilju neke vece, misteriozne priče koja će nam rasturiti um.





14. HER, drama, romance, sci-fi, gl: Joaquin, Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson/ redatelj: Spike Jonze
Usamljeni pisac(Phoenix) stvori nekonvencionalan odnos s nedavnom kupljenim operacionim sustavom, koji je stvoren, da udovolji svakoj njegovoj potrebi.
Ovo potencijalno remek djelo je već dovoljno ishvaljeno i nagradjeno da je nepotrebno ga dalje najavljivati, a najbolja stvar je što ga možete pogledati za svega 7 dana u našim kinima.




15. CHILD 44, drama, thriller, gl: Tom Hardy, Gary Oldman, Noomi Rapace, Vincent Cassell Joel Kinnaman/ redatelj: Daniel Espinosa
Smiješten u eru Staljina, u sovjetskoj uniji, osramočeni MSG agent(Tom Hardy) dobiva zadatak istražiti misteriozna ubojstva djece, koja navodno vode do samog zapovijednog vrha.
Zanimljiva premisa, u kombinaciji s odličnom glumačkom ekipom i redateljem hita SIGURNA KUČA, bi trebali biti dovoljna garancija za jedan od zanimljivijih trilera ove godine.
Trailer: još nije izašao




16. HOBBIT: THERE AND BACK AGAIN, adventure, fantasy, gl: Martin Freeman, Ian McKellen/ redatelj: Peter Jackson
Iako je središnji, drugi dio HOBBITA pomalo razočarao, za očekivati je bombastičnu završnicu, koja će kao i uvijek zadovoljiti večinu naših filmofilskih osjetila.
Trailer: još nije izašao




17. INHERENT VICE, Crime, gl: Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon, Jena Malone/ redatelj Paul Thomas Anderson
Los Angeles 1970ih, detektiv Larry Doc Sportello, inače ljubitelj bijelog praha, istražuje nestanak svoje bivše djevojke.
Inače možda ne bi ni zamijetio ovaj film, da nisan vidio tko stoji iza kamere, nitko drugi doli Paul Thomas Anderson(KRALJ PORNIĆA, MAGNOLIJA, BIT ĆE KRVI, MASTER), koji snima malo, ali kvalitetno, a ovo je žanr, kojega još nije doktorirao, tako da, "doktore, čekamo!"
Trailer: još nije izašao



18. ROBOCOP, action, crime, sci-fi, gl: Joel Kinneman, Samuel L. Jackson, Michael Keaton, Gary Oldman/ redatelj: Jose Padilha
Kad sam čuo za snimanje ovog remakea, bio sam pomalo razočaran i ljut što se dira u savršenu ostavštinu Paula Verhovena iz 1987 godine, no nakon što sam vidio trailer, očekivanja su porasla. Uz frenetično intrigantni trailer, imamo tu i odličnu glumačku postavu koja će unjeti dozu realizma i kvalitete, dok redatelj Padilha(ELITNA POSTROJBA) garantira barem odlično osmišljene akcijske scene. Svijetski box office ima potencijalno največeg "neprijatelja" prvog kvartala.





19. UNDER THE SKIN, sci-fi, gl: Scarlett Johansson/ redatelj: Jonathan Glazer
Intrigantni trailer u kojem vidimo zavodljivu izvanzemaljku Lauru(Johansson) kako vreba škotske autostopere je već zabilježio svoje mjesto kao jedan od intrigantnijih i neobičnijih naslova ove godine, što je redovito ili odlična preporuka, ili preambiciozan pokušaj. Živi bili pa vidjeli.




20. THE EXSPENDABLES 3, action, adventure, thriller, gl: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Antonio Banderas, Wesley Snipes, Dolph Lundgren, Mel Gibson, Harrison Ford, Arnold Schwarzenegger, Terry Crews, Kellan Lutz, Kelsey Grammer/ redatelj: Patrick Hughes
Mislim da su riječi suvišne pored ovakvog zvijezdanog ansambla i već nam dobro poznate formule.
P.S - ljubiteljima Bruce Willisa, moje "saučešće", njega nema u ovom filmu jer je za 4 dana snimanja tražio 4 milje dolara, na što ga je ujedno i producent i scenarist Stallone, lagano otkantao. "Nema recesije za starce!"





21. HUNGER GAMES: MOCKINGJAY-PART 1, action, adventure, drama, gl: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman/ redatelj: Francis Lawrence
Katniss Everdeen postane simbol masovnih protesta, koji prijete autokratskom Capitolu.
Sve već znate, svijetski bestseller, pa i svijetski filmski hit, dolazi do svog trečeg dijela, koji je vjerovatno radi veće zarade podijeljen u dva dijela, dok ovi prvi imamo priliku vidjeti već ove godine. Standardnoj glumačkoj ekipi se pridružila Juliane Moore, dok je u redateljskoj stolici ostao Francis Lawrence(JA SAM LEGENDA), koji nije razočarao nakon što je uskočio u drugom dijelu, i očekujemo da će u najgorem slučaju nastaviti istim kvalitativnim tempom.
Trailer: još nije izašao




22. WINTERS TALE, drama, fantasy, mystery, gl: Colin Farrell, Will Smith, Russell Crowe, Jennifer Connelly, William Hurt/ redatelj: Akiva Goldsman
Dugo pripremani projekt poznatog producenta(PARANORMALNO, HANCOCK, JA SAM LEGENDA) i scenarist(DA VINCIJEV KOD, CINDARELLA MAN, GENIJALNI UM, JA, ROBOT) Akive Goldsmana, kojemu je ovo redateljski prvijenac, okupio je zvijezdanu glumačku postavu za ovu nesvakidašnju priču o bezvremenskoj ljubavi i reinkarnaciji, i zbog toga je za vjerovati da su sve te zvijezde izabrale projekt zbog njegove neupitne kvalitete.





23. EDGE OF TOMORROW, action, sci-fi, gl: Tom Cruise, Emily Blunt/ redatelj: Doug Liman
Uredski poručnik(Cruise) doživljava "beskrajan dan" u kojem se svaki put budi usred invazije izvanzemaljaca na Zemlju. U jednom od "tog dana" naleti na Ritu(Blunt) djevojku koja pokazuje izuzetne borilačke vještine. Iz dana u dan, on s njom vježba, ne bi li se doveo do te borbene razine da se može suprostaviti i okončati invaziju. Ambiciozan Sci-Fi, koji gotovo sigurno neče vizualno razočarati, ponajviše zbog akcijske potentnosti čovjeka izad kamere Doug Limana(BOURNEOV INDENTITET, GOSPODIN I GOSPODJA SMITH), dok bi nas mogao i kvalitativno filozofski iznenaditi.





24. INTO THE WOODS, comedy, fantasy, musical, gl: Johnny Depp, Meryl Streep, Chris Pine/ redatelj: Rob Marshall
Vještica(Meryl Streep) pokušava podučiti popularne dječje knjiške likove kao što su Pepeljuga, Crvenkapica i druge, važnu lekciju.
Pošto su redatelj Marshall(CHICHAGO) i Oscarovka Streep(MAMMA MIA), kao kod kuće s žanrom mjuzikla, za očekivati je pomalo kazališno ekstravagantni spektakl. Dodajmo tome, veliki budget i Deppa u ulozi Vuka, možemo očekivati pravu malu drugačiju poslasticu.
Trailer: još nije izašao



25. THE AMAZING SPIDER-MAN 2, action, adventure, fantasy, gl: Andrew Garfield, Emma Stone, Jamie Foxx, Paul Giamatti/ redatelj Marc Webb
Naš dobro poznati junak se ovaj put suprostavlja s novim opasnim protivnicima, Electrom(Foxx) i Rinom(Giamatti), dok usput mora zaštiti i sve svoje voljene. Kako je prvi dio ovog "novog" Spider-Mana postao ogroman hit u svijetskim kinima, bilo je za očekivati i brzi nastavak. Dobra stvar je, što se vrlo dobri redatelj Marc Webb(500 DAYS OF SUMMER) zadržao u redateljskoj stolici i time nas uvjerio da Spider-Manove pustovine treba pogledati bar još jedan put.

ser
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More